The Artist

Der har været meget snak om The Artist, først omkring Cannes Festivalen og efterfølgende her ved Golden Globe og Oscar-nominering og priser. Derfor skulle den også ses i biografen, for at se om det hele var fortjent.

Meget af snakken har gået på, at The Artist er en stumfilm og dermed går mod strømmen med speciel effekts og 3D, som er oppe i tiden. Og tanken om, den kun har fået sine priser, fordi den er anderledes end alt andet pt., strejfede mig også.

The Artist er anderledes end alt andet, men den har klart fortjent sine priser på egne præmisser. Den er charmerende, sød og helt fantastisk.

Jean Dujardin i rollen som George Valentin, som ikke vil indse at tiden er løbet fra hans levebrød, spilles med en overbevisning og indlevelse, som fanger fra første øjeblik han kommer på lærredet. Han spiller fra stjernen, til den kæmpende og til sidst den opgivende, men den mimik en stumfilm kræver uden det bliver uvildigt komisk eller overspillet. Jeg føler med ham hele vejen og ønsker kun det skal gå ham godt.

Bérénice Bejo som Peppy Miller, den unge stjerne, der bliver stjernen, fordi hun satser rigtig spilles lige så charmerende. Selvom hun får alt succesen kan hun stadig ikke glemme George Valentin, der hjælp hende i starten af hendes karriere og prøver i det usete på at hjælpe ham. Også John Goodman og James Cromwell er mindeværdige i hver sin bi-rolle. John Goodman som producenten, der satser på det nye, lyd filmene, og dermed ikke har plads til sin gamle stjerne og James Cromwell som den trofaste butler, der ikke vil give op på sit gamle herskab og følger med hele vejen ned.

Filmen er filmet som en klassisk stumfilm i 4:3, sort/hvid, med den mimik som stumfilmene havde og talen skrevet på still billeder, dette skulle jeg lige vende mig til, men det var hurtigt en del af charmen. Ved at undlade tale, kom musikken rigtig i centrum og den var helt rigtig, uden det gik hen og blev en musical.

Filmen var for mig en stor hyldest til filmuniverset og klart den bedste film oplevelse i år.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Set i biografen og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s